Döda Poeters Sällskap (1989)


MV5BMjAyMDAxNTExMl5BMl5BanBnXkFtZTcwOTIxMTEzMQ@@._V1_SY317_CR3,0,214,317_

Titel: Dead Poets Society

År: 1989

Genre: Drama

Längd: 128 min

Regissör: Peter Weir

Skådespelare:   Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

imdb_46x22 7.9/10

Internatskolan Welton Academy har fyra hörnstenar: Disciplin, tradition, briljans, heder. En ny lärare blir ett hot mot den ärevördiga skolan när han inspirerar pojkarna att tänka självständigt.

DRAMATISK OCH VÄLSPELAT

På privatskolan Welton Academy gäller Disciplin, tradition, briljans och heder och det är  John Keating bryter och inleder en annorlunda relation med sina elever på engelska lektioner.  John (Robin Williams) bryter mot alla mönstrade regler som finns på skolan. Han lär eleverna en annorlunda sätt och motsätter sina lärarkollegor som blir inte så nöjd över Keatings metod över att lära.

Pojkarna bedriver ett hemligt sällskap döpt till ”Döda Poeters Sällskap” och får dem att öppna ögonen för lyrikens värld.  Men Neil, finner en kärlek för teater, något som får hans stränga far att se rött. Todd Andersson (Ethan Hawke) kommer i bild tidigt och är den blyge tystlåtne killen, som sedan ändrar inställning och byter sida. Han blir mer framåt och tar tag i sakerna som skall göras.

Robin Williams briljerar i sin roll som engelskaläraren John Keatings och driver handlingen framåt på ett trovärdigt sätt. När dramat tar vid står verkligen alla upp till sina roller och det blir mer autentiskt längre fram.

Det är en klassisk amerikansk dramafilm med en hel del intriger som byggs upp allt eftersom filmen fortlöper. Musiken, skådespelarna och det starka oväntade vändningarna i dramat överväger till filmens handling om att ”Fånga Dagen”.

Filmen var spännande, dramatisk och hade lite kärlek. Det man har bestämt sej för Gör det!

betyg 4 av 5

 

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Drama, Filmens betyg, Filmer, Filmer 1989, Filmrecensioner, Genre, Inlägg, Mackan's Recensioner, Mackans inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.