De Hänsynslösa (1992)


De Hänsynslösa (1992)

Titel: The Reservoir Dogs

År: 1992

Genre: Thriller, Kriminalare

Längd:  99 min

Regissör: Quentin Tarantino

Skådespelare: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen

imdb_46x228.4/10

Den åldrande maffiabossen Joe Cabot har handplockat sex förbrytare utan tidigare koppling till varandra och gett dem i uppdrag att råna en juvelerare i en sömnig förort till Los Angeles.

EN VÄRDIG REGIDEBUT

Under kodnamnen Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blue, Mr. Blonde, Mr. Brown och Mr. Pink genomför de kuppen, men polisen kommer omedelbart till skådeplatsen och alla slipper inte helskinnat undan. I en övergiven lagerbyggnad samlas de sedan en efter en, och efterhand växer misstanken om att de har blivit utsatta för en komplott. Men vem är förrädaren, vem tillkallade polisen och var är Joe Cabot?

Det är en enkel, egentligen utan tvekan en simpel handling  men när det är duktiga skådisar blir det livfullt, spännande och dramatiskt.

Jag var lite skeptiskt till den här filmen i början, men när handlingen utvecklades och tillbakablickar förklarade den till den dramatiska början, fann jag lite tycke för den här filmen. Skådisar som Tim Roth, Steve Buscemi och Michael Madsen gör alla värdiga insatser, likväl resten av medverkande för filmen.

Musiken är komiskt inlagd och under en sekvens är Björn Skifs – I got an Feeling, med men det är bara under en kort sekvens. Den är rå men har en svart komisk underton som funkar till det brutala. Många svordomar används och det har blivit som Tarantinos grej till sin regi – svordomar och rejält med våld.

Det här är en klassiker, oavsett vad man anser om den. Den är simpel, enkel och känns på många sätt naturlig beroende vad man har för tycke för sådana här typer av filmer. Men jag tyckte om den, även om den kan kännas lite förutsägbar.

betyg 4 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Betyg 4 av 5, Drama, Filmens betyg, Filmer, Filmer 1992, Filmrecensioner, Genre, Kriminalare, Mackan's Recensioner, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.