Lida (1990)


Misery
Titel:
 Misery

År:  1990

Genre: Drama, Thriller

Längd: 100 min

Regissör: Rob Reiner

Skådespelare: Kathy Bates, James Caan, Richard Farnsworth

Fight Club (1999) on IMDb7.8/10

En framgångsrik författare råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden men har turen att bli omhändertagen av en ung kvinna. Kvinnan visar sig vara ett stort fan av författaren och hans böcker om hjältinnan Lida. Men när han låter henne läsa sitt senaste manuskript och hon inser att han ämnar ha ihjäl Lida i nästa bok vänds hennes välvilja och den hemtrevliga stugan blir ett mardrömslikt fängelse. Filmen baseras på en Stephen King-roman.

FORTFARANDE EN KLASSIKER

Rob Reiner, regissören, till När Harry mötte Sally och Stand By Me, såg till att Kathy Bates (Annie Wilkes) fick en Oscar för sin prestation och hon var mer än värd den. Sedan har vi James Caan som gör en stabil insats som Paul Sheldon.

Själva storyn är rätt enkel och egentligen medioker, men det är skådespelarnas prestationen och berättelsens underton som gör att man blir underhållen och fortsätter att titta. Det handlar om en känd författare som är med om en bilolycka som blir omhändertagen av en manisk läsare som gör hans tid i stugan till ett mardrömslikt helvete och den är baserad på boken med samma namn av Stephen King. Rob Reiner som regisserade Stand By Me, är också baserad på en S. King- roman.

Samspelet mellan Bates och Caan är exemplariskt och det märks på många sätt att dessa två är etablerade skådisar med många års erfarenhet. Än hur mycket det blir intensiva scener mellan dessa två så når tyvärr inte denna film inte toppen. Den hade all potential att göra det, för redan från början vet man ungefär hur det kommer att sluta och vilken utveckling dessa karaktärer kommer att ta innan filmen har nått sitt slut.

Stephen King brukar vara duktig på att skapa intressanta karaktärer som växer allt eftersom filmen fortskrider och det gör han här och det gör även manusförfattaren till filmen. Även om det är en övertydlig utveckling så har man lyckats bra att hålla spänningen mellan karaktärerna under en lång tid och sanningen bakom Annies förflutet blir allt mer tydligare.

Förutom Paul och Annie, så har vi en delvis orolig litterär agent och en polisman/sheriff som lättar upp spänningen med kvicka diskussioner med sin fru. Richard Farnsworth gör en solid prestation.

Detta är kanske en av de mer klassiker-typerna av en Stephen King- roman och troligen en av de bästa. Dock slår den inte Nyckeln till Frihet som var 7st Oscarsnominerad men blev utan. Här vann Kathy Bates en första Oscar. Sannerligen en klassiker som klarar att underhålla i nittio minuter och det är inte många filmer som klarar det.

Betyg 3 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Betyg 3 av 5, Drama, Filmens betyg, Filmer 1990, Genre, Oscarsfilmer, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.