8 favoriter från 80-talet


  1. Döda Poeters Sällskap (1989)

Dead Poet Society (1989)

Robin Williams briljerar i sin roll som engelskaläraren John Keatings och driver handlingen framåt på ett trovärdigt sätt. När dramat tar vid står verkligen alla upp till sina roller och det blir mer autentiskt längre fram.

Det är en klassisk amerikansk dramafilm med en hel del intriger som byggs upp allt eftersom filmen fortlöper. Musiken, skådespelarna och det starka oväntade vändningarna i dramat överväger till filmens handling om att ”Fånga Dagen”.

2. Star Wars: Episode V- Rymdimperiet slår tillbaka (1980)Star Wars Episode V”STAR WARS – SAGAN” fortsätter och detta är en favorit bland den äldre trilogin. Kanske mest troligt för att här finns det mer ingående karaktärsutvecklingar och klassiska och avgörande avslöjanden.

  1. Batman (1989)

Batman (1989)

Sedan barndomens dagar har den här varit en favorit och tar fram en mörk och dyster känsla som bara Tim Burton kan leverera. Nolan fångade lite av den känslan i Batman Begins och självklart i The Dark Knight. Dock är skurken Jokern den sämsta som den här filmen kan erbjuda.

  1. The Shining (1980)

The Shining (1980)

Stanley Kubricks omtalade ”The Shining” om ett ödelagt hotell med en författare med fru och barn, har alltid skapat konversationer och diskussioner. Minst sagt från Stephen King, författaren, själv. Om man bortser från det onaturliga som definierar den som skräck, funkar den även som psykisk thriller, då  det handlar hur isolering kan påverka psyket.

5. Jakten på den försvunna skatten (1981)

Raiders of the lost ark

Denna film var gjord under strikt schema och scenerna i mitten av filmen vid Egypten, påverkade stora delar av produktionen. Men trots den möda som crew och cast lade ner på denna film så levererar den. Det här ett stortslaget äventyr på ytan men när handlingen sviktar blir inte tillräckligt godkänt som det borde vara.

6 .Full Metal Jacket (1981)

Full metal Jacket (1987)

Kubrick behandlade många teman i sina filmer. Både det ena och det andra och han producerade snygga, ironiska filmer med unik foto. Det har även den här också för den sticker ut bland vanliga krigsfilmer.

7. Big (1988)

Big (1988)

Det är trots allt ingen blockbuster-film så kraven blir därefter. En film på 18 Miljoner dollar i budget säger också om kvalitén.  Men den här filmen har sina stunder som gör en del skratt och ett leende på läpparna.

  1. Ghostbusters – Spökligan (1984)

Ghostbusters-Spökligan

Sigourney Weaver, Dan Aykroyd och Bill Murray tillsammans med resten av komiker. Det är en livlig film och fantasifull där effekterna inte alltid håller kvaliteten. Musiken och specialeffekterna, som var oscarsnominerad, med den åtråvärda temat.Musiken, storyn, karaktärerna är denna films starka sida och det är just därför man ska se denna underbara komiska film.

Nämnvärda nomineringar:

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Artikel, Filmer, Filmer 1980, Filmer 1981, Filmer 1982, Filmer 1983, Filmer 1984, Filmer 1986, Filmer 1988, Filmer 1989, Inlägg, Listor, Mackans inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.