The Leftovers (2014)


The Leftovers (2014)

Titel: The Leftovers

År: 2014

Genre: Drama, Fantasy, Mystery

Längd: ca 52-60 min/ Avsnitt

Skapare: Damon Lindelof, Tom Perrotta

Skådespelare:  Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston

imdb_46x227.7/10

140 miljoner människor försvinner plötsligt från jordens yta utan förklaring. De som blir kvar kämpar för att förstå vad som hände och vad det betyder. Hur ska de hantera förlusten, och insikten om att ha lämnats kvar?

STARKT EMOTIONELLT SORGE-DRAMA

Konceptet i The Leftovers handlar i stora drag om vad som händer när någon i sin närhet plötsligt försvinner utan anledning eller förklaring. 140 miljoner invånare eller 2 procent av jordens befolkning. (Över 7 miljarder just nu).

Det är en kompakt handling vilket är ett plus för alla ”trådar” förklaras eftersom även om det är vagt berättad vissa stunder. I samband med premiären av serien i år, så var det redan diskussion av en andra säsong.

Även om det handlar mycket om känslor, och karaktärernas utveckling, så råder det stor talang i cast-ensamblen; Justin Theroux, Christopher Eccleston,  Liv Tyler, samt Amy Brenneman och Ann Dowd med många andra.Och mystiken finns i luften, mycket tack vare medskaparen Damon Lindelof, från Lost.

Större delen handlar om den lilla staden Mapleton, New York, där vi följer Polismästaren Kevin Garvey (Justin Theroux) och hans familj på en dotter, son och fru. Efter den 14 oktober 2014, då många av stadens invånare försvann, så har frun Laurie gått med i sekten ”Guilty Remnant”, vitklädda, stumma rökare, som gör allt för att få staden att komma ihåg.

Den har inte den charm och den höga klass om de nya serierna som True Detective eller Fargo för den delen men det är inte långt ifrån. Det finns många cliffhangers att vänt sig och det finns all anledning att den om man tycker om ett drama där karaktärernas utveckling och deras emotionella resa är i fokus. Trots lite enformighet och brister så levererar den tio underhållande avsnitt. En liten notis till serien är att det är dock mycket svordomar.

Nu återstår bara vad som händer i den kommande säsongen eftersom första säsongen är en fristående adaption av boken, skriven  av seriens producent och skapare Tom Perrotta. Fortsättningen får alltså nytt material och kommer nästa år – 2015.

betyg 4 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Betyg 4 av 5, Drama, Fantasy, Mystery, TV-Serie, TV-Serie Recenserad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.