Hobbit: Femhärarslaget (2014)


Hobbit 3_Poster

Titel: The Hobbit:  The Battle of the Five Armies

År: 2014

Genre: Äventyr, Fantasy

Längd: 144 min

Regissör: Peter Jackson

Skådespelare:  Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) on IMDb 7.8/10

HOBBIT: FEMHÄRASLAGET är den storslagna avslutningen på Bilbo Baggers äventyr tillsammans med Thorin Ekensköld och de tretton dvärgarna. Erebors dvärgar har återkrävt sitt hemlands enorma rikedomar men ställs nu inför följderna av att ha släppt den skräckinjagande draken Smaug lös mot de försvarslösa männen, kvinnorna och barnen i Sjöstaden. Då Thorin Ekensköld, konung under Berget, drabbas av draksjukanoffrar han både vänskap och heder i sin jakt på den sägenomspunna Arkenstenen. Oförmögen att få Thorin att ta reson, tvingas Bilbo fatta ett desperat och farligt beslut, ovetande om att ännu större faror väntar – en gammal fiende har återvänt till Midgård. Sauron, Mörkrets herre, har sänt ut legioner av orcher som utan förvarning går till anfall mot Ensliga berget. När mörkret tätnar omkring deras hårdnande konflikt tvingas dvärgarna, alverna och människorna att välja – ska de gå samman eller låta sig förintas? Plötsligt befinner sig Bilbo mitt i striden, där han kämpar för sitt och sina vänners liv när fem väldiga härar går ut i krig.

EPISK AVSLUTNING

Efter premiären av Hobbit: Femhärarslaget, var det spekuleringar om en ytterligare – Tolkien berättelse skulle filmatiseras. Peter Jackson har utgått att det inte går på grund av filmrättigheterna kan inte säljas. Avslutningar i sådana här berättelser, prequel har aldrig ett riktigt slut och det tar Peter Jackson fasta på.

Problemet är att dessa filmer gjordes enbart för fansen, de mest hängivna tittarna som älskar Tolkiens karaktärer och Peters regi. Kan man accepterar hur konceptet är uppbyggt så tycker man om filmen, vilket betyder att, är man äkta Tolkien – fan anser man att det är en bra film annars kommer man att nedvärdera filmens egenskaper.

Smaugs ‘s Ödemark  gav en helt annan känsla än den här för man visste att något stort skulle ske. Man fick träffa en draken Smaug.

Men det här är ju en avslutande film så det börjar på samma sätt som sin föregångare i en stad men skillnad är att det inte är Bri, utan Sjöstaden där folk försöker fly i panik för att lyckas undkomma drakens vrede. Första scenerna, när Smaug är på ingående, känns väldigt entusiastiska men när fler karaktärers berättelse ska också berättas och ta plats i storyn blir det väldigt repeterande. För det är dvärgarna, alverna, Legolas och Tauriel och Orcher och Bilbo. Dessa varierar självklart men det blir mycket diskussioner fram till det stora slaget.

Krigsslaget som många läsare och tittare har inväntat länge – femhärarslaget med örnar, Björnar, Orcher, alver och dvärgar. Det blir ett tvådelad slag – det gigantiska vid berget och ett vid Dal, där Sjöstadens invånare har slagit läger. Effekterna är snygga och musiken känns spännande, men det känns inte som något nyanserande och fräscht. Och trots att kriget håller på en bra stund – mot 1 timme, så känns vissa scener onödiga faktiskt.

Det finns många kopplingar till Sagan om Ringen: Härskarringen och problemet är att även om jag tyckte den var underhållande så kanske kommer det en förlängd version som förgyller det. Det var en bra film, hade delvis en mörk känsla men den kommer aldrig i närheten av trilogin i samma värld från 2001-2003. Den finns där ibland under filmens gång. Och trots sina brister så är den mycket bra i sin helhet. Skådespelar – insatserna är precis som tidigare och det var roligt att få återse Galadriels effektiva sida.

Kort sagt: En utomordentligt underhållande och riktigt värdig avslutande film på en prequel trilogi.

betyg 4 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Äventyr, Betyg 4 av 5, Fantasy, Filmens betyg, Filmer, Filmer 2014, Filmrecensioner, Genre, Mackan's Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hobbit: Femhärarslaget (2014)

 1. Andreas Borg skriver:

  Mycket bra film, men jag kan inte undvika att fråga mig hur det hade blivit om Peter Jackson bara gjorde en enda film. (filmspotforgeeks.blogspot.se)

  Gilla

  • Mackan skriver:

   Andreas: Det hade nog inte fungerat för karaktärerna skulle inte få det behövda utrymmet i och med att det händer väldigt mycket trots att boken är väldigt kort. Det skulle ju vara som att snabbspola genom filmen, och det skulle nog förstöra en äkta känsla med filmen.
   /Mackan

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.