Jägarna (1996)


jägarna

Titel: Jägarna

År: 1996

Genre: Crime, Drama, Thriller

Längd:  113 min

Regissör: Kjell Sundvall

Skådespelare: Lennart Jähkel, Rolf Lassgård, Tomas Norström

imdb_46x22 7.0/10

Norrbotten. Det är sommar. Stockholmspolisen Erik Bäckström återvänder för första gången på tjugo år till sin födelseort i Norrbottens inland. Han kommer lite sent till sin far Axels begravning men får ett varmt välkomnande av sin lillebror Leif och de andra barndomsvännerna. Han är populär i hemorten sedan han för en tid sedan dödat en bankrånare vid en eldstrid, och begravningsgästerna får honom att motvilligt visa ärren efter sina skottskador.

NORRLÄNDSKT PÅ YTAN

När svensk film väljer att göra film i Norrland, är de som att de går in i en fiendes territorium. Gör man film om norrlänningarna, så ska det göras på rätt sätt. Men ändå finns det inte så många filmer, som den här klassikern i svensk filmhistoria. Det har kommit några få filmer efteråt men i dessa fall, är dem bortglömda.

Trots att det förmedlar så många fördomar om svenskarna i norr, så är det svårt att inte gilla den. Mest är det nog för att regissören Kjell Sundvall bakom är norrländsk precis som Lennart Jähkel. Sundvall kommer just från Älvsbyn där det utspelar sig och Jähkel härstammar från Piteå.

För att skapa ett perspektiv om hur Norrland upplevs har de skapat stockholmaren Erik Bäckström (Rolf Lassgård). Och när han kommer in i bilden är det han som får huvudrollen, även om det är Jähkel som är min personliga favorit. Oavsett om han är med i Pistvakt, är Mulle Meck eller gör en norrländsk thriller så har han den där karisma till skillnad från Lassgård.  Att skådespelarna har samma bakgrund som sina karaktärer ger berättelsen ett mer djup och tyngd, vilket reflekteras på karaktärerna. Hade det varit två stockholmare som bröder hade det inte varit en så stor succé på den här filmen. Och det är nog därför Peter Stormare gör Lassgård sällskap i uppföljaren.

Sundvall, en av Becks bästa regissörer, har kvalité och en känsla att skapa en trygg stämning innan konflikten trappas upp och historien ändrar riktning.

Som uppvuxen norrlänning är det här en underbar film, för jag får lite hemkänsla mina trakter. Det som sker i filmen, har jag till större del kännedom om som tjuvjakt, renarna och de gamla bygdegårdarna. Det skapar en genuin känsla om norrländsk miljö även om de har förstärk många fördomar.

Sedan att Tomas Norström (Ove) och Lennart Jähkel fick idén om Pistvakt baserad på den här filmen, är en helt annan historia.

betyg 4 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Drama, Filmer 1996, Genre, Kriminalare, Svensk film, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.