Beck – Gunvald (2016)


small_a816dd7be821f95265d97e4689033ea9-gunvaldposter

Titel: Beck – Gunvald

År: 2016

Genre: Thriller, Svensk, Kriminalare

Längd:  90 min

Regissör: Mårten Klingberg

Skådespelare: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Jonas Karlsson

imdb_46x22-.-/10

En journalist hittas mördad i sitt egna hem och på mordplatsen finner man fingeravtryck från en ökänd indrivare. Journalisten har blivit hotad av högerextrema grupper men Martin Beck och hans team blir mer intresserade av en bok som journalisten jobbat med. Fallet får en rejäl vändning och plötsligt står mycket mer på spel än att bara hitta mördaren. Martin Beck och hans kollegor ställs på svåra prov och måste balansera yrkesroller med privatliv.

FILMEN SOM BORDE VARA AVSLUTNINGEN

Gunvald Larsson, är som en ikonisk karaktär för den här filmserien. Men han har knappast varit intressant de senaste filmerna. Tyvärr, känns den här filmen lite påtvingad för att man ska gå vidare med en norrman i den kommande filmen i februari.

Det är egentligen komiskt hur det har framfört det. I och med att själva filmen heter Gunvald så är det ganska självklart att någonting kommer att hända den här karaktären och efter att det kom fram att Mikael Persbrandt skulle sluta i Beck, är det inte så svårt att förstå vad som kommer att hända. Han blir mördad i den här filmen men även om han har titelrollen precis som Peter Haber, så känns det mer väntat att karaktärerna ska agera som de gör.

Och han gör ingenting speciellt i den här filmen, det är ganska retsamt. Har han två repliker så är det mycket och han har varit på så många ”uppdrag” ensam, men helt plötsligt blir han försvarslös och skjuten. Det går inte ihop. Han är den råa poliskollegan i serien men här är han bara vek och undanskymd.

Samtidigt pågår ett kidnappningsdrama med en finländsk man, som introduceras redan i början. Och med två döda  och ett mordförsök som leder till att Gunvald dör, framställs det inte tydligt vem som är mördaren, då det är fyra potentiella gärningsman som presenteras. Polisen hanterar inte sorgearbetet utan drar till drastiska metoder. Som att en av karaktärerna öppnar eld på Medborgarplatsen.

Men trots att den är sjukt förutsägbar så hinner den nästan aldrig bli tråkig. Den har ändå en intim känsla med karaktärerna och på något sätt känns de sköra och ömtåliga baserad på händelserna i filmen. Den gör den mer verkligt. Efter att chefen Margareta Oberg i från I Guds Namn (2007) dog var det också känslosamt. Men det här är ändå en solid film. Karaktärerna börjar agera på ett intressant sätt även om det fortfarande är väldigt klyschigt och manuset känns stundtals tafatt. För det var trots att paret Rolf och Cecilia Börjlind som gjorde Beck till vad den har varit, minst av allt mellan 1997-2007. I och med att karaktärerna var mer känslosamt engagerad i den här omgången gentemot förra årets så är de bättre utförd både emotionellt och dramatiskt.

Eftersom de har fortsatt göra riktigt dåliga filmer på sista tiden, speciellt under 2015 så vet jag ändå inte riktigt om jag kommer sakna Gunvald Larsson som karaktär. Det kommer bli konstigt nu när man har sett den men han har varit så pass ointressant den senaste tiden så det gör mig densamma. Snart kommer de väl döda Martin Beck också…

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Betyg 3 av 5, Filmens betyg, Filmer, Filmrecensioner, Genre, Kriminalare, Mackan's Recensioner, Svensk film, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.