Prison Break (2005-2009)


Prison_break

Titel:  Prison Break

År: 2005-2009

Genre: Action,Drama, Kriminalare

Antal säsonger: 1 | 2 | 3 | 4

Längd:  44 min / Avsnitt

Skapare:  Paul Scheuring

Skådespelare:  Dominic Purcell, Wentworth Miller, Sarah Wayne Collies

 imdb_46x228.5/10

 

Serien handlar om Michael Scofield som är i en minst sagt desperat situation. Han dyker för första gången upp i seriens pilot-avsnitt som en man som går in på en bank och rånar den, för att sändas till det fängelse där hans äldre bror, Lincoln Burrows (Dominic Purcell) sitter felaktigt dömd till döden. Michael tatuerar fängelsets ritningar som Lincoln sitter i på kroppen och rånar en bank för att komma in i fängelset.

Planerna går som det ska och i fängelset träffar Michael mördaren T-bag (Robert Knepper) och maffiagangstern John Abruzzi (Peter Stormare) mfl. I fängelset utsätts han för nya prövningar varje dag samtidigt som Lincolns advokat och före detta flickvän letar efter nya bevis som kan fria honom. Hon möter dock tufft motstånd från högre makter och alla tycks ha ett finger med i spelet. Det blir inte bara problem i fängelset, utan omfattningen av hela affären inleder en stor politisk konflikt.

TEMPOFYLLD FÄNGELSESERIE

Säsong 1

Faktumet att det är över tio år sedan den här TV-serien släpptes både märks och känns när man ser på den. Den är speciellt uppbyggt i sin struktur i och med att alla avsnitt har en löpande tidslinje. Allt är filmad nästan kontinuerligt vilket gör att de använda sig av cliffhangers och avbryta i ett spännande skede.  Antigen så gillar man det tempo den här serien har. De kommande säsongerna av Prison Break har faktiskt en liknande uppbyggnad där de skiftar mellan diverse karaktärer på ett intressant och spännande sätt.

Serien har trots allt ett intressant ämne där den bygger på en oskyldigt anklagad man som sätts dit av högre makter. Att Lincoln Burrows (Dominic Purcell) blir dömd till döden i ett fängelse i närheten av Chicago genomsyrar hela säsongen och det är då hans bror Michael Scofield (Wentworth Miller) som tar saken i egna händer och ska försöka att få ut sin bror innan han sätts i den elektriska stolen.

Serien gör det väldigt bra första säsongen att fokusera på att få fångarna fria och att rymma från fängelset. Dock är det först i slutet som det verkligen inträffar och det dyker ständigt upp nya problem som ska förhindra dem att fly, vilket ska få tittarna att fortsätta se. Men ibland känns det som att mysteriet om hur Lincoln blev ditsatt i rätten av ett okänt företag, tar nästan över den huvudsakliga handlingen och någonstans i mitten av första säsongen är det mycket fokusering på deras bakgrunder, deras fall och hur de betedde sig innan de blev interner på Fox River. På något sätt vill producenterna förmedla att fångarna är smartare än fängelsets personal i och med de kan rymma via en toalett i sin cell. De försöker fångarna se ut men varje gång de gör det misslyckas det oftast på ett pinsamt sätt eller blir mördad på. Här vill även producenterna framhäva hur man kan rymma och att man kan tolka det som att även interner inte är så känslokalla som kan önska sig.

På ett sätt är jag glad att den här serien skapades för den bryta kontexten som de vanliga serierna brukade ha under mitten av 2000-talet. Den är en av de serier som bryter mot den normen och är nog grunden till att den här fängelse serien har blivit en internationell succé. Till skillnad från den verklighetsbaserade serien Orange is the New Black så har den till för den mer maskulinitet och lite grabbig känsla. Det är mer våld, sex och svordomar. Mer brutalitet i Prison Break även om Netflix-serien har också av de momenten så är den mer av komiska inslag jämfört med den här. Den har även varit en skjuts på vägen för de två skådisar som medverkar i AMC The Walking Dead. Skådespelarna Sarah Wayne Collies och Michael Cudlitz. I Prison Break spelar Sarah läkaren som Michael Scofield förälskar sig i och Cudlitz blir den nya vakten som torteras vid ett upplopp. Sarah lever i den här serien och dör i The Walking Dead. Cudlitz gör det tvärtom.

Fox har under 2015 haft det väldigt svårt ekonomiskt, tydligen då de försöker återupprepa gamla serier som 24. Och det kommer de även göra med den här serien, som kommer att utspela sig 5 år efter de originella händelserna från serien. Även en fristående film är producerad, har dock inte sett den men det verkar inte lika omtalad som serien. Första säsongen är nog en av de bästa säsongerna, som har producerats på ett väldigt länge.

Rekommenderas starkt och alla fyra säsonger finns tillgängliga på Netflix.

betyg 4 av 5

 

 

 

 

 

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Action, Alla Inlägg, Betyg 3 av 5, Drama, Genre, Mackan's Recensioner, Mystery, Thriller, TV-Serie, TV-Serie Recenserad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.