American Horror Story (2011-)


american horror story 1-6 seasons.png

Titel: American Horror Story

År: 2011

Genre: Drama, Fantasy, Skräck

Antal säsonger:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Längd: ca 60 min/ Avsnitt

Skapare: Ryan Murphy, Brad Falchuck

Skådespelare:  Evan Peters, Jessica Lange, Sarah Paulson

imdb_46x228.2/10

En antologi med olika berättelser och karaktärer som inkluderar ett mordhus, ett Asylum, ett Coven och en Freak Show. 

En antologi skapad av Brad Falchuk och Ryan Murphy som kretsar kring nya karaktärer och nya företeelser för varje säsong. Hittills har ett hemsökt hus, ett mentalsjukhus och en häxpakt avhandlats. Nu är det dags för cirkus-tema! (Recension av säsong 1-3)

EN UDDA PERFEKT SERIE

Medan filmvärlden har fullt upp med att göra remakes och reboots och alla möjliga varianter av originalen så har tv-världen  flertalet idéer om att skapa antologier eller spin-off serier.

Den första säsongen, kallad American Horror Story: Murder House, följer familjen Harmon – Ben, Vivien och deras dotter Violet – som flyttar från Boston till Los Angeles efter att Vivien haft ett missfall och Ben haft en affär. De flyttar in i en restaurerad herrgård, ovetande om att den är hemsökt.

Det som är positivt med den här serien är att den har genomgående starka kvinnliga skådespelare som tar fram det bästa i karaktären. I första säsongen Murder House har vi Jessica Lange, Francis Conroy och Connie Britton. Sedan finns förstås Zachary Quinto, Kate Mara, Sarah Paulson och Lily Rabe som återkommande karaktärer.  Fokuset tappas successivt i den här säsongen. Vilket är synd för den hade potential att gå långt men huvudstoryn gör att första säsongen är inte den starkaste. Den står strax, efter halva säsongen, att trampa på samma ställe och  det blir en långsam process innan den kommer vidare.

Den andra säsongen, kallad American Horror Story: Asylum, fristående från den första, utspelar sig 1964 och följer patienter, doktorer och nunnor på ett mentalsjukhus.
Detta är just nu min personliga favorit. Den känns på många sätt mer väl producerat och har mer intressanta karaktärer. Största fokuset ligger på Lana Winter (Sarah Paulson)  där hon är spelar en journalist som vill ta fram sanningen om mentalsjukhuset. På grund av Syster Jude Martin (Jessica Lange) blir hon inkriven. Här är det mer utveckling hos karakärerna vilket uppskattas. Fortfarande är det kvinnorna som styr och den är tillräckligt bra skriven för att kunna hålla kvar intresset hela säsongen. Återkommande skådespelare från första säsongen är bland annat Zachary Quinto, Evan Peters, Lily Rabe och en nykomling är James Cromwell som spelar den sadistiske Dr. Arthur Arden.

Den tredje säsongen, kallad ”American Horror Story: Coven”, handlar om en grupp häxor i New Orleans. Större delen av säsongen utspelas nutid. Här möter vi ett par häxor, så genomgående är det bara kvinnliga roller i den här säsongen vilket är roligt då många serier hellre väljer män. Evan Peters, från de två första säsongerna, är zombie i den här säsongen. Det finns många komiska inslag och de kombinerar skräck, dramat och  den ironiska komedin på ett snyggt sätt.
Två riktigt bra tillskott i den här säsongen är Angela Bassett som spelar Marie Laveau (baserad på riktig person) och Kathy Bates som Delphine LaLaurie,( också verklig person). Dessa två tillför starka prestationer och har lyft den här säsongen starkt. Sedan får vi återse Denis O’Hare som Spalding och den nye Emma Roberts som Madison Montogomery. Francis Conroy återkommer också, såklart.

Den fjärde säsongen, kallad ”American Horror Story: Freak Show”, kretsar kring en freak showsen och vad medlemmarna kan tänka sig att göra för att rörelsen ska fortsätta att existera. Säsongen utspelar sig år 1952 i Jupiter i Florida.

Säsong 4

Efter två avsnitt, med start den åttonde oktober är det nu tio dagar sedan premiären. Vi har en stark man Dell (Michael Chiklis), siamesiska systrarna Bette och Dot (Sarah Paulson), chefen Elsa Mars (Jessica Lange), skäggiga damen Ethel Darling (Kathy Bates), trebröstade Desiree Dupree (Angela Bassett), ”Lobsterboy” Jimmy Darling (Evan Peters), Gloria Mott (Francis Conroy) och favoriten Twisty the Clown (John Carroll Lynch) – vilket är ett kul val då han är glad och trevlig jämfört med hans karaktär och snart kommer Wes Bently in i leken (Episod 3)
Den här säsongen känns lovande och det som är riktigt häftigt med denna säsong är att många skådisarna är ordinär artister som Jyoti Amge,Mat Fraser, Rose Siggins och Erika Ervin.

Vad den sjätte säsongen handlar om återstår att se men mr Murphy kommer säkert på något, och Sarah Paulsson återvänder till serien.

American Horror Story: 6? återkommer till rutan 14 september på FX

 betyg 4 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Betyg 4 av 5, Drama, Fantasy, Filmens betyg, Filmer, Genre, Mackan's Recensioner, Mystery, Skräck, Thriller, TV-Serie, TV-Serie Recenserad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.