Game of Thrones (2011-)


GOT 1-7 seasons

Titel: Game of Thrones

År: 2011-

Genre: Drama, Äventyr, Fantasy

Antal Säsonger: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Längd:  ca 55 min/ Avsnitt

Skapare:   David Benioff, D.B. Weiss

Skådespelare:  Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke

imdb_46x229.5/10

HBO:s dramaserie baserad på författaren George R R Martins bästsäljande fantasysvit ”Sagan om is och eld”. (Säsong 1-8)

VÄRLDENS BÄSTA FANTASY/DRAMA SERIE

Det är politiska intriger, en del kärleks och oväntade handlingar som ingår när man slåss om tronen i de sju kungariken, mer känt som Westeros. Man kan säga att det är en yngre version till J.R.R Tolkiens Sagan om Ringen.

Men GRRMs version om en medeltid värld är däremot mer karg, mer nakenhet,brutalare och mer insiktsfull. Och har man läst böckerna, vilket jag har till viss del gjort, vet man vilken välgjord serie det här är där de följer böckerna på ett bra och tydligt sätt.Det är sannerligen en ambitiös serie och den verkar nästintill outröttlig  då en karaktär dör och nästa kommer in.

Som en oändligt lång fotbollsmatch där varje spelare blir skadad (dör) och byter av varandra. Det kommer in nya skådespelare, nya karaktärer varje säsong men det är inte alltid att de nya tillför något till story förutom Pedro Pascal, som spelade Oberyn Martell som verkligen gjorde ett avtryck hos många.

Seriens budskap är att ingen går säker och ingen är varken god eller ond och det har genomsyrats alla fyra säsonger. Så fort det händer en dramatiskt evenemang så märks det på de sociala medierna för många av tittarna är så involverad i serien så det blir realistiskt. Och musiken är viktig för att skapa den önskande dramatiken, och ingen serie har nog lyckats lika bra som Game of Thrones när det gäller den instrumentella musiken. Nära, men det slår inte Howard Shore’s Soundtrack till LOTR-Trilogin.

Den har ingredienser för Fantasy som man förväntar sig – krig, drakar och en  del obehagliga moment och saker man inte förstår sig på. HBO’s populära serie skiljer sig från vanliga fantasy- serier för här får karaktärerna utrymme att utvecklas vilket mycket gärna bidrar till en av kanalens populäraste och dyraste serie.

SPOILERS

De mest ikoniska dödsevent i den härseriens korta men minnesvärda historien  är bland annat när Eddard Stark få huvudet avhugget, eller blodbadet (Red Wedding) styrt av Lord Walder Frey där Robb och Catelyn Stark blev dödad på ett dramatiskt sätt. Sedan kom det till det fangivna bröllopet mellan Joffrey Baratheon och Margaery Tyrell, där den unga kungen blir förgiftad och dör.
Och som du redan vet, Winter is Coming…

Det var många frågor som lämnades obesvarade i fjärde säsongen och mer än halva femte säsong har serien försökt sammansätta de lösa trådarna som tidigare var lämnad obesvarad. Som många fans redan vet så kommer det sjätte säsong med premiär nästa år och efter Hardhome – White Walkers massakern, Dance of Dragons – Daenerys sätter sig på Drogon och flyger iväg i samband med att Sons of the Harpy attackerar i stridgropen, och säsongsfinalen Mothers Mercy lär spänningen blir allt mer intensiv.

Sevärd och minnesvärd serie som sätter spår hos tittaren från första avsnittet till Sjätte säsongens senaste avsnitt.

Betyg 5 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Drama, Filmer, Filmrecensioner, Genre, Mackan's Recensioner, TV-Serie, TV-Serie Recenserad och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.