Harry Potter och Hemligheternas kammare (2002)


images

Titel: Harry Potter and the Chamber of Secrets

År: 2002

Genre: Fantasy, Drama, Äventyr, Familj

Längd: 161 min

Regissör: Chris Columbus

Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

Harry Potter och Hemligheternas kammare (2002) on IMDb 7.2/10

Sommarlovet är äntligen över! Harry Potter har längtat tillbaka till sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Men hur skall han stå ut med den nye, omåttligt mallige professor Lockhart? Vad döljer Hagrids förflutna? Och vem är egentligen Missnöjda Myrtle? Och vad vill husalfen Dobby? De verkliga problemen börjar när någon, eller något, förstenar den ena Hogwarts-eleven efter den andra. Är det Harrys största fiende, Draco Malfoy, som ligger bakom? Eller är det den som alla på Hogwarts misstänker – Harry Potter själv?

EN AV DE BÄTTRE UPPFÖLJARNA

Det här är en underbar film, bättre än de flesta av filmerna om trollkarlen Harry Potter. Det var visserligen ett långt bra tag sedan den här filmen var sedd men när man har sett den så pass många gånger kan man själva grundhistorien.

Det är mörkare och mystiken kring den ondskefulle Lord Voldemort tätnar och det blir mörkare längre in i berättelsen. Den här gången handlar det om en gammal kammare, en pratande alf som heter Dobby och en självisk författare. Historien känns väldigt bra och även om den fortfarande inriktad till barn och det är många komiska inslag som försvinner senare i filmserien. Har läst böckerna flera gånger under när jag var yngre, och skådespelarna lever verkligen upp till J.K Rowling version om trollkarlen.

De sköter sig, gör sitt jobb och de blir äldre och det syns i deras sätt att agera. Yngre generationen av skådespelarna har blivit mer självsäkra i sina repriserade roller och därefter är dem ännu mer tuffare och den mjuka äventyrsstilen som förra filmen har försvunnit och trollkarlen växer upp.

Effekterna funkar även om det är över elva år sedan premiären. 2002 var verkligen ett händelserikt år, då Sagan om de två tornen, Star Wars: Episode II och den här filmen hade premiär. Kritik har den garanterat fått, må så vara. Men det är är helt klart en favoritfilm i den omåttligt populära serien om trollkarlen. Den är inte helt barninriktad och även ungdomsrelaterad då den är mer mörkare än föregående filmen, den har en viss charm då den går över från barndomen till ungdom.

Många referenser riktas till den här filmen i slutet av själva serien. Det är en viktig film då det är själva början i kriget mot de onda trollkarlarna.

”Harry Potter mustn’t be angry with Dobby. Dobby did it for the best – ”

 4

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Action, Alla Inlägg, Äventyr, Betyg 4 av 5, Drama, Fantasy, Filmens betyg, Filmer, Filmer 2002, Filmrecensioner, Genre, Mackan's Recensioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.