Star Wars: Episode IV – Stjärnornas krig (1977)


star wars

Titel: Star Wars

År: 1977

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Längd: 121 min

Regissör: George Lucas

Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

imdb_46x22 8.8/10

Inbördeskrig råder i galaxen. Rebellerna har stulit ritningarna till Rymdimperiets beväpnade rymdstation Dödsstjärnan. Prinsessan Leia är i besittning av ritningarna, men hennes rymdfarkost bordas av imperietrupper under befäl av Darth Vader. Innan hon tillfångatas, gömmer Leia ritningarna och ett meddelande i minnet på roboten R2-D2. Tillsammans med kompanjonen C-3PO flyr R2-D2 till en närliggande ökenplanet.

REVOLUTIONERANDE START

Att George Lucas episka rymdäventyr om Luke och Leia, Chewbacca, Han Solo och Obi-Wan Kenobi och Lord Darth Vader – sedan finns droiderna C-3PO coh R2-D2. De har inte stora roller men det här rymdäventyret skulle nog inte vara densamma utan deras närvaro, skulle ha ett sådant genomslag i världen hade inte många beräknat när de äntrade biosalongen på det sena sjuttio-talet. George Lucas fick ta banklån för att kunna finansiera filmen och efter den populära inflationen som den här filmen skapade så lär han inte behöva det igen.

Filmens komiska ton genomsyrar hela sagan och ha en parallell koppling till de mer dramatiska och allvarligare scener. Det finns faktiskt få riktigt allvarliga, dramatiska filmer utan den komiska undertonen. Effekterna är genomslående och handgjorda, bara där känns det som ett seriöst hantverk. Trots sina 37-åriga historia så är filmen nyskapande och ha en revolutionerande start på en av de största filmfranchiserna någonsin.

Har man sett prequel, så vet man vilka karaktärer är redan och vilken historia de har bakom sig. Några nya karaktärer till originaltrilogin är bland annat Chewbacca, Han Solo med Millenium Falcon och Darth Vader med James Earl Jones röst. Här finns även Stormtrooper, som kan tyckas vara korkade men ändå listiga.

Filmen i sig är ikonisk. Det finns mycket gott att hämta ur den här episka, underbart äventyrliga sagan som skapades för länge sedan. Karaktärernas utveckling sker tydligt mellan varje film. De visuella effekterna är genomslående, musiken är tillräckligt nyanserande för att lyfta den här filmen till en av de bästa filmerna från sjuttio-talet. Många effekter kan tes sig vara amatörmässiga men trots allt är det en del av filmens charm och komposition.

Även skådespelarna Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fischer tillsammans med Guinness gör filmen värdig till sitt rykte i dags läge. Den fick 6 vinster av tio Oscarsnomineringar och den förtjänar det. Har alltid haft svårt för aliens och utomjordiska väsen, och det förekommer en del i denna film men inte så mycket fokus, då Luke och Darth Vader som står i centrum.

May the Force be with You

Betyg 5 av 5

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Action, Äventyr, Betyg 5 av 5, Fantasy, Filmens betyg, Filmer, Genre, Oscarsfilmer och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.