12 edsvurna män (1957)


12 angry men.jpg

Titel: 12 Angry men

År: 1957

Genre: Drama | Kriminalare |

Längd: 96 min

Regissör:  Sidney Lumet

Skådespelare:  Henry fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

imdb_46x22 8.9/10

En jury bestående av tolv män med olika bakgrunder och åsikter kallas in för att döma en misstänkt 18-årig man för ett mord. Från början verkar fallet solklart, men en av jurymedlemmarna är inte så säker. Från början röstar han för att mannen är oskyldig enbart för att starta en diskussion om saken; det måste ligga bortom rimligt tvivel att mannen är skyldig om han ska dömas och juryns dom måste vara enhällig. Ytterligare en faktor är att den åtalade automatiskt kommer att få dödsstraff om juryn finner honom skyldig. En efter en ändrar sig jurymedlemmarna efter att ha vridit och vänt på bevisningen och vittnesmålen. Frågan kvarstår; är mannen verkligen skyldig? Huvudparten av handlingen tar plats i juryns kvalmiga överläggningsrum.

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i Alla Inlägg, Bloggens Recensioner, Drama, Filmens betyg, Filmer, Filmer 1957, Genre, Klassisk Hollywood, Kriminalare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.