Dunkirk (2017)


Dunkirk_Film_poster

Titel: Dunkirk

År: 2017

Genre: Action | Drama | Historisk |

Längd: 106 min

Regissör:  Christopher Nolan

Medverkande:   Tom Hardy, Mark Rylance,  Cillian Murphy

imdb_46x22 8,7/10                                                     

Dunkirk är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.

 

Nolan har på senare tid, skaffat ett namn som indikerar smarta och komplexa filmer. Han är ansvarig för Batman-trilogin, mellan 2005-2012. Den trilogi som definierar karaktären i sin genre. Med Inception och Interstellar skapade han något kollektivt med positiva reaktioner. Han är mest känd för att ta fram något originellt, vilket inte händer ofta.

Med Dunkirk, bryter han återigen mönstret. Med ett glapp på tre år, så har han inte varit så aktiv på sista tiden. Hans förra spelfilm var Interstellar (2014). Hans filmografi, kan på ett sätt jämföras med Stanley Kubrick. Där producerade han enskilda filmer inom respektive tillgängliga genrer. Genrer som Nolan verkar göra en liknande koncept av. Han har diverse genrer för att motbevisa sin varietet.Dock så ska man vara stark medveten om att i den här filmen, så handlar det inte om specifika karaktärer. Man lär aldrig känna skådespelarnas roller på djupet, såsom man har fått göra med hans tidigare filmer. Här är det inte karaktärerna som är i fokus. Här är det däremot fokus på händelsen själv som har störst betydelse. och även om det finns riktiga härliga scener som expanderar hela visionen om den här evakueringen så förstörs det till en viss grad. Filmens grund är ändå om karaktärer och deras mål men dessa karaktärer känns på ett eller annat sätt platta. Det finns en eller två karaktärer i denna mansdominerade filmen som höjer dess värde. Eftersom det inte existerar en karaktärsutveckling eller någonting dramatiskt emotionellt i filmen i sin helhet utan enstaka scener, så känns det mer än överskattat. Det sensuella med den här filmen är att det förmedlar djupt det realistiska men definition av krig saknas. Den utspelar sig på främst på vatten. Dock så är kriget bortglömt men nämns. Det finns inget som påvisar att det är faktiskt vid Dunkirk utan vid dialogen.

Tom Hardy, som spelar den anonyma piloten Farrier och räddar en soldaterna på slutet, har precis som sin tidigare karaktär Bane, en dold bakgrund. Dock så säger Bane mer och är mer intressantare som karaktär.
Mark Rylance, i rollen som Mr. Dawson verkar ha fått ett uppsving sedan sin Oscarsvinst, gör en solid insats som en av huvudrollerna. Här får man inte veta så mycket heller, men däremot visar han empati då han delvis räddar ett flertal soldater under evakueringen. Kenneth Branagh, som Commander Bolton, visar upp en intelligent sida vilket vi har sett hos honom tidigare. Dock inte inom krigföring eller liknande roll. Han är en bra skådespelare, bättre än regissör vid vissa fall.

Det är visuella effekterna den här filmen vinner på, de snygga trovärdiga praktiska effekter är ungefär samma nivå som skådespeleriet. Nolan brukar inte ha problem med sina manus tidigare men i detta fall känns det inte tillräckligt för honom att komma upp i den nivå han tidigare har varit i. Dock så landar den i en överspelat, överskattad krigshärjade evakuering.

Betyg 3 av 5

Betyg 3 av 5

 

Om Mackan

Namn: Marcus Ström aka Mackan Bor i: Stockholm Intresse: Film, foto och böcker Favorit filmgenre: Action, Thriller, Äventyr Roll på MackansFilm: Recensent och redaktör Finns på Youtube, Instagram och Facebook
Galleri | Det här inlägget postades i 2016, Action, Alla Inlägg, Animerat, Äventyr, Bloggens Recensioner, Drama, Filmens betyg, Filmer, Filmer 2017, Filmrecensioner, Genre, Historisk, Inlägg, Komedi, Mackan's Recensioner, Richie's inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.